Nyheter
 

Norske Tennisveteraner
Nedre Høn terrasse 3
1384  Asker
Sekretær: Elin Nilssen
E-post: elin@norsketennisveteraner.no
 

NTF TOURNAMENT SOFTWARE

 

MEDLEMSREGISTER 

TERMINLISTEN

5.-7. juni
Singleturnering, VBTK - avlyst
18.-21. juni
Midnight Sun Cup, Bodø
1.-5. juli
LST SommerCup, Stavern
13.-20. aug NM ute, Asker
4.-6. sep
Trøndersk Veterantreff
12.-26. sep Mallorca 2020
13.-19. sep
VM for lag Young Seniors
19.-26. sep
VM for Young Seniors, Individuelt
21.-26. sep
EM for klubblag 60-75+
11.-17. okt
VM for lag SuperSeniors
17.-18. okt
Doubleturnering, Drøbak
17.-24. okt
VM SuperSeniors, Individuelt
23.-25. okt
LST HøstCup, Stavern
6.-8. nov Hemingdoublen
12.-17. nov NM inne OTA
16.-21. nov
EM for klubblag 35 – 55+
4.-6. des
Doubleturnering VBTK
 
Nyheter
NM ute - BSTK - Fotfeil

Fotfeil er et hett diskusjonstema blant tennisveteraner. De fleste har vel en eller flere ganger i livet gått over streken. Forhåpentligvis uten store omkostninger for en selv eller andre. Fotfeil er noe annet. Det er når man trår på eller forbi grunnlinjen før ballen er truffet i serve.

 


20.06.2013
 

NM  2013– bevegelse og glede for mange.

Det er allerede mange som har begynt å glede seg til den store festaften under NM. De gleder seg til god mat, få og gode taler og intense diskusjoner ved bordene.

Fotfeil er et hett diskusjonstema blant tennisveteraner. De fleste har vel en eller flere ganger i livet gått over streken. Forhåpentlig vis uten store omkostninger for en selv eller andre. Fotfeil er noe annet. Det er når man trår på eller forbi grunnlinjen før ballen er truffet i serve.

For enkelte dreier det seg om det samme. Særlig hvis fotfeil hos andre er innarbeidet som vane – eller uvane ville nok mange si. I slike sammenhenger skilles det ikke mellom fotfeil og det å gå over streken. Det blir to sider av samme sak. De mest iherdige motstandere av fotfeil reiser spørsmål om eget fotfeilpoliti. Jeg mener det er å gå litt for langt, jeg hadde nær sagt over streken.

Men hva er egentlig dynamikken bak dette fenomenet som de fleste fordømmer og som de fleste rent faktisk gjør, nemlig tråkker på eller forbi grunnlinjen i serve.

Fotfeil er dypest sett en naturlig følge av spillets iboende karakter. Serven er som alle andre slag fremover rettet. Ja kanskje det mest fremover rettede av alle slag. Det er uhensiktsmessig å gå bakover når man server, så for de fleste er alternativet å gå fremover. Selv Nadal er forbi grunnlinjen før ballen treffes i serven, men han henger i luften. Det er lov.

Veteraner har normalt ikke samme spenst som Nadal. De gjør som godt voksne ellers i samfunnet, de spaserer der unge hopper og spretter. Det er et aldersfenomen. Veteraner spaserer inn sine fotfeil.

Min egen erfaring er at fotfeil skjer når nervene melder seg. Nerver rammer gjerne der kroppen er svakest. For høyrehendte er venstre arm et slikt sted. Nerver påvirker først armen som kaster ballen opp. Toppspillere har forstått dette. Derfor all sprettingen med motsatt arm før selve servebevegelsen. Men vi veteraner er av en annen tid. Vi har ikke sans for slikt, og i stedet blir oppkastet skjevt, for høyt eller lavt. Dette søkes kompensert med aktivt fotarbeid og overskridelsen er et faktum. Slik sett er fotfeil utrykk for indre fortvilelse, og jo verre fotfeil, desto dårligere serve. Det er nok mest vanlig. Det er få som tjener på sine fotfeil. Men det ser ikke pent ut, det er brudd på en regel, og det provoserer. Naturlig nok siden alle gjør det, mer eller mindre.

Jeg deltok i siste års VM for superseniors, de eldre veteraner. En helt privat undersøkelse på en tilfeldig valgt formiddag viste at ca 70 prosent av dem som var i aktivitet, tråkket på eller over grunnlinjen når de traff ballen i serve.

Men det var spillere fra andre land. Vi fra Norge liker å være best i det vi gjør. Så her ligger det en mulighet. Et NM uten fotfeil.

Muligheten ligger i det venstre ben om du er høyrehendt. Plant det i bakken ca 30 cm bak grunnlinjen og ikke flytt det før ballen er av sted. Det gjør serven sikrere, og første og andre serve blir mer like. Hvis du har planer om å storme til nettet på første serve, så gjør det. Da vil farten i bevegelsen sørge for at ballen er av sted før kroppen.

Lykke til og vi sees på festen – i utgangspunktet på rett side av streken !

For festkomiteen

Lars Jahnsen

BSTK 
 

© 2020 Norske Tennisveteraner    Nedre Høn terrasse 3, 1384  Asker    Sekretær: Elin Nilssen    E-post: elin@norsketennisveteraner.no

Personvernerklæring